meer dan alleen het zadel

Er is niks zo fijn als…

 

… een heerlijke rit samen met jou en je paard, of dit nou buiten in het bos, in de bak of op wedstrijd is! Hiervoor is een goed passend zadel nodig. Dat kan soms nog best een uitdaging zijn, waar ik je graag mee help.

 

 

Herken je je hierin?

Het zadel lijkt sinds kort scheef te liggen, of schuift naar voren. Het zadel past niet goed meer, maar je snapt niet goed waarom.

Je paard is ouder geworden en gegroeid, of jullie hebben veel getraind de afgelopen tijd. Tijd dat iemand weer eens naar het zadel kijkt.

Het gaat niet zo lekker tussen jou en je paard. Het trainen lukt niet zo goed, of het lijkt alsof je paard fysiek ergens last van heeft. Zou het aan het zadel liggen?

Fysiek is er helaas iets niet in orde met je paard. Je paard heeft last van vage klachten, maar je weet niet wat er is. De dierenarts is er al bij geweest en je bent al bezig met veranderingen, maar het lijkt alsof je iets mist.

Je wil het beste voor je paard, en je maakt je wellicht zorgen. Je hebt het gevoel dat je kennis mist om je paard echt te kunnen helpen.

Is je paard recent verhuisd, een andere periode van stress of is de voeding en daarom algehele conditie veranderd? Dan heeft dit ook invloed op de ligging van het zadel. 

Tijd voor een pasconsult voor jou en je paard!

Over mij

Ik ben Tessa van der Bos van TB Zadelservice. Al van jongs af aan draait mijn leven om paarden. Ik volgde de opleiding Dierenartsassistent Paraveterinair en de opleiding tot zadelpasser bij Saddle Professional, erkend door de VZTD. Ik ben officieel leverancier van Schutte Zadels en Frank Baines. Tevens ben ik paardenmasseur, deze opleiding heb ik gevolgd bij Massage Hippique.

Zowel bij mijn eigen paard als bij andere paarden merkte ik hoe belangrijk een goed passend zadel is en besloot daar mijn leven aan te wijden.

Ik merkte bij mijn eigen paard dat ik zelf last van mijn rug kreeg tijdens het rijden. Ook kreeg ik vaak te horen “probeer wat rechter op te zitten”. Achteraf was dit allemaal verklaarbaar want mijn zadel wat ik voor mijn paard bleek helemaal niet meer het juiste zadel voor ons te zijn. Een ander zadel zorgde bij mij voor een betere houding en balans. Dit was bij mijn paard meteen de merken tijdens het rijden! Mijn hulpen kwamen beter door, had zelf geen last van mijn rug meer en de puntjes waar wij tijdens het rijden tegenaan liepen gingen nu opeens veel beter!

Bij mij kun je terecht voor professioneel, eerlijk en onafhankelijk advies over het zadel van je paard. Ik neem daarvoor alle tijd en laat je zelf ervaren hoe een zadel aanvoelt voor je paard. Ik denk graag met je mee.

Een zadelpasconsult:

hoe ik werk

Een zadelpasconsult duurt gemiddeld anderhalf tot twee uur. Ik neem echt de tijd voor jou en je paard. We gaan samen op zoek naar een passende oplossing voor je huidige of nieuwe zadel. Daarbij wordt er met het paard gereden en gemonsterd.

 

Stap 1 – Kennismaken & praktische info

Als eerste maken jij, je paard en ik kennis: ik neem een anamnese af en stel je vragen over de leeftijd, het niveau en eventuele blessures van het paard.

Stap 2: Template van rug

Ik maak een template van de rug van jouw paard om de breedte, symmetrie en het verloop van de rug vast te leggen. Ook zal ik deze navoelen op zwellingen, pijnlijke plekken en bijzonderheden.

Stap 3: stap, draf in een rechte lijn bekijken

Daarna beoordeel ik de stap en draf in een rechte lijn van jouw paard.Ik kijk hierbij naar de manier van bewegen van het paard. Een paard in stand of beweging kan namelijk een groot verschil zijn. Jij als ruiter hoeft er nog niet op.

Stap 4: zadel checken

Ik controleer het zadel op pasvorm en eventuele gebreken. Of we maken een selectie van nieuwe zadels die we uit kunnen proberen.

Stap 5: advies

We sluiten het pasconsult af met een advies voor het huidige of nieuwe zadel. Soms moet een zadel misschien worden opgevuld. We doen dat dan meteen. Als er een nieuw zadel nodig is, kiezen we samen het zadel uit en bespreken we de opties op maat die erbij horen.

 Advies is altijd op maat. Ik denk niet alleen mee op het gebied van je zadel, maar ik bekijk de sterke en zwakke punten van je paard en betrek indien nodig andere factoren zoals huisvesting, voeding en training. Ook kan ik je met andere specialisten in contact brengen. Daarnaast leer ik je ook om zelf op een andere manier naar je paard te kijken.

Een passend zadel voor jou & je paard?

Boek een zadelconsult voor advies over je zadel, onderhoud of het aanmeten van een nieuw zadel.

De zadels die ik verkoop:

Gemaakt van de best beschikbare materialen en volledig aanpasbaar aan paard en ruiter.

Bij mij kan je terecht voor de verkoop van Schutte zadels en Frank Baines. Ik vind het belangrijk dat “het hele plaatje klopt”. Hiervoor zijn soms maatwerk oplossingen nodig voor paard en ruiter. Beide merken geven hier mogelijkheid toe. Bovendien hebben beide merken een breed assortiment waardoor er bijna voor iedere paardenrug wel een passend zadel is! Zowel Schutte zadels als Frank Baines worden in Engeland gemaakt. Beide merken kunnen worden uitgevoerd met het TreeClix systeem. Dit systeem zorgt ervoor dat het zadel op de groei van het paard kan worden aangemeten!

Ervaringsverhalen

Mooie verhalen

“Ongeveer een jaar geleden heb ik door Tessa een zadel laten aanmeten op mijn arabische merrie. Ondanks dat zij niet het makkelijkste karakter heeft, ging Tessa in alle rust te werk en stelde ze mijn paard gerust. Tijdens het proefrijden kijkt Tessa met een vakkundig oog toe en geeft zij ook nog tips. Kortom, ik zou Tessa aan iedereen aanraden als zadelpasser samen met de prachtige Schutte Zadels!”

Sam & Paard Ranaa

“Zo blij met mijn nieuwe legend zadel en de service van TB zadelservice. Het was even puzzelen maar met het geduld van Tessa heb ik weer een happy paard, die zijn gehele rug weer gebruikt waardoor ons plezier in het rijden weer terug kwam. Voor ons heeft het ‘t verschil gemaakt en daar profiteren we nog iedere dag van.”

Melanie & Paard Zwiep

Pasconsult

Eerste pasconsult

€140,-

Exclusief reiskosten

Belangrijk: als je een nieuw zadel koopt, zitten er geen consultkosten aan verbonden. 

Overige tarieven

Vervolg consult: €110
Eerste controle nieuw zadel (bij mij aangeschaft): €65
Vervangen complete vulling met wol inclusief napassen: €275
Vervangen korte singelstoten per stuk: €22,50
Vervangen lange singelstoten per stuk: €27,50
Onderhoudsbeurt zadel: €45

Alle tarieven zijn exclusief reiskosten

Resultaten

Wat het oplevert

Duidelijkheid & eerlijk advies over het (huidige) zadel voor je paard
Na een consult heb je duidelijkheid en weet je wat je paard nodig heeft. Ik kijk verder dan alleen het zadel, en denk ook mee op het gebied van huisvesting, voeding, training, de fysieke gesteldheid van je paard en nog veel meer. Indien nodig breng ik je in contact met andere professionals (bijv. de osteopaat) die je verder kunnen helpen.

Ik probeer tijdens een consult ook kennis met je te delen, zodat jij als eigenaar meer leert over de basis van een goed zadel, hoe een paardenlichaam werkt en wat een paard nodig heeft om goed te functioneren.

Of je nou een pasconsult hebt aangevraagd voor een nieuw zadel, onderhoud of duidelijkheid over je huidige zadel: het doel is uiteindelijk dat jullie (weer) samen op pad kunnen!

Wat je verder nog wil weten

Praktisch

Interesse in een pasconsult? Dan kom ik graag naar jullie toe binnen een uur reistijd vanaf omgeving Haarlem (werkgebied is west- en midden Nederland). Ik rij regelmatig routes dus vraag naar de mogelijkheden! Naast mijn consultkosten reken ik reiskosten. 

1-20 km €15,-
21-30 km €25,-
31-40 km €35,-
41- 50 km €45,-
51 – 60 km €55,-
61 – 70 km €65,-
71 – 80 km €75,-

Bij je huidige zadel & jaarlijkse controle

Is je zadel in orde maar zijn er simpelweg wat aanpassingen nodig of kies je voor een controle? Dan is één controle per jaar vaak voldoende.

Schaf je een nieuw zadel aan?

Hou dan rekening met een doorlooptijd van ongeveer 3 tot 4 maanden, aangezien het zadel volledig voor jou op maat wordt gemaakt! Even geduld dus, maar dan heb je ook wat. Wanneer ik het zadel bij je kom brengen controleer ik het zadel nog een keer op pasvorm, pas ik de basisvulling vanuit de fabriek op de rug van jouw paard aan en gaan we uiteraard nog even rijden om de ligging van het zadel te controleren. 

 

 

Ervaringsverhalen

Mooie verhalen

Heel blij met mijn nieuwe zadel van Schutte Zadels , geleverd door Tessa van TB Zadelservice . Het was nogal een uitdaging met het ruggetje en schoft van Fanity en mijn specifieke wensen maar het is haar gelukt om een prachtig passend zadel voor mijn paard en mij te maken!!!! Superblij mee 🤩!
Sandra & Paard Fanity

Tessa is twee keer bij ons geweest voor  onze zadels. Ze is deskundig en neemt ruim de tijd om het zadel goed passend te maken. Daarnaast reageert ze snel, is ze flexibel, altijd vriendelijk en zoekt ze naar mogelijkheden.

Amber & Paard Rayo

Contact opnemen

Samen kijken naar het juiste zadel van je paard?

Laat gegevens achter, dan bel ik je en plannen we een afspraak in.

6 + 1 =

Veelgestelde vragen

Moet ik persé een nieuw zadel na een consult?

Afhankelijk van je situatie en waar je tegenaan loopt met je paard, kom ik naar je toe en kijk ik met je mee. Als je al een zadel hebt, kijken we daar uiteraard naar. De kans is groot dat we je zadel zo kunnen afstellen of aanpassen, zodat het passend is voor je paard. Mocht het zadel echt niet meer goed passen, kunnen we in overleg bepalen welk zadel wel goed aansluit.

Ik heb een ander merk zadel, kan je mij ook helpen?

Ja, ik kan je ondersteunen met de meest voorkomende merken. Neem contact op om te overleggen.

Ik heb geen budget, kan je me toch helpen?

Ja, ik heb ook voor lagere prijsklasses opties. Samen kijken naar de mogelijkheden, maar uiteraard is het wel belangrijk dat het een goede oplossing is voor je paard.

 

Hoe zit het met de levertijd van een nieuw zadel?

De levertijd ligt tussen de 3 en 4 maanden gemiddeld. Dit komt omdat het zadel speciaal naar jouw wensen gemaakt wordt, in de fabriek in Engeland. Maatwerk kost tijd, maar dan heb je ook een zadel dat helemaal bij je paard en jou past!

 

Mijn paard heeft een fysieke uitdaging of trauma waardoor zadels moeilijk passen is, wat nu?

Neem even contact op. Afhankelijk van wat er speelt, bedenk ik samen met jou wat het beste aansluit.

 

Hoe oud moet mijn paard zijn om een nieuw zadel te kunnen aanschaffen?

Dit is altijd een discussiepunt. Aan de ene kant wil je een jong paard juist beleren met een goed passend zadel. Tegelijk verandert het paard zo snel, dat je zadel ook continu mee moet veranderen. Gelukkig zijn er voldoende mogelijkheden om de zadels aan te passen en weer passend te maken. Neem contact op, dan stemmen we samen af.

 

Als paard nog niet goed is ingereden, wat dan?

Belangrijk bij het aanmeten van een zadel is om een paard in beweging te zien (stap, draf, galop). Een paard in beweging verschilt namelijk veel van een stilstaand paard. Samen kijken we wat haalbaar en mogelijk is.

 

 

Hoe kan ik betalen?

Je betaalt direct na de afspraak via pin of contant (geen wisselgeld mogelijk). Als je uiteindelijk besluit om een zadel te kopen, vervallen de consultkosten en zit mijn bezoek voor de aanmeting bij de aanschaf van het zadel in. Indien je een nieuw zadel koopt betaal je 50% als aanbetaling, en na aflevering de andere  50% via pin. 

 

 

Ik wil onze afspraak toch annuleren, kan dat?

Dat kan tot 24 uur voorafgaand aan de afspraak. Voor onze afspraak reserveer ik tijd en plan in routes in. Als je annuleert binnen 24 uur, moet ik het consult helaas in rekening brengen.